söndag 15 januari 2012

Söndagsbetraktelser 15/1

Ännu en ny söndag. Helgen har gått åt till barnens aktiviteter men även lite städning i källaren vilket var behövligt. Kylan har gjort sig påmind i även i södra Sverige. Det var länge sedan nu. Jag fick till och med skrapa rutan när jag skulle använda bilen nu i förmiddags. Som längdskidåkare så önskar man givetvis att det skulle falla lite snö, man har ju blivit bortskämd med ordentliga vintrar även i södra Sverige de senaste två åren. Denna vintern tror jag inte vintern kommer till oss utan vill man ha snö får man åka norrut eller söderut till alperna. Jag äger några aktier i Skistar som sågades rätt så rejält i senaste numret av aktiespararna som kom i veckan. Jag hade tänkt att sätta mig och gå igenom läget och vad jag tror för framtiden för bolaget men har inte haft tid ännu. Återkommer med resultatet.

Sänkningen av restaurangmomsen vid årsskiftet verkar inte ha slagit igenom på så många ställen. Jag har haft tur för restaurangen på min arbetsplats har sänkt priset för samtliga alternativ de erbjuder med något mer än 10%.  Jag försöker ta med mig matlåda så ofta det går, men ibland så finns det ingen eller så är man helt enkelt bara sugen på att äta på restaurangen. De gångerna jag nu går dit, kommer det alltså att bli billigare! Man tackar! I övrigt så har jag mest märkt det hos en känd snabbmatskedja som verkligen slog på stora trumman att de minsann hade sänkt priserna. Som tur är så äter jag inte där heller speciellt ofta. Vi vår väl se om konkurrensen pressar ner priserna hos övriga ställen, något som det borde om ägarna väljer att behålla samma marginal. Just nu går pengarna rätt ner i restaurangägarnas fickor och det var ju inte riktigt så det var tänkt.

Jag har inte kommit vidare med mina mål för 2012 även om det börjar bli i senaste laget. Någon som har satt upp tuffa mål för sig och sin ekonomi är signaturen “Fattiglappen” på bloggen Slut på pengar. Jag önskar honom lycka till och kommer med spänning att följa hur det går. Mina mål kommer att specificerade enligt SMART – något som jag använder på mitt arbete och som jag tycker fungerar bra.

Börsen under veckan var lite trevande. Inte direkt det besked jag ville ha för att kliva in så smått på börsen igen. Nu var OMXS30 uppe och nosade på nivån från slutet av oktober förra året för att sedan gå ner något igen. Jag skulle gärna se att vi tog oss förbi detta innan jag köper. Eventuellt är det början på rekyl som vi ser!?

Det var med en viss sorg jag läste “Amortering på lånen – en glömd sparform” hos E24 igår. Ibland känns det som om vi är de enda som amorterar på lånen och dessutom tycker det är bra. För två-tre år sedan gjorde vi ett ryck när det gäller amorteringen vilket jag är glad för idag. Amortering stod i fokus det året och vi unnade oss kanske mindre saker under det året men det känner jag att vi har fått igen senare. Vi amorterar fortfarande, men inte lika hårt som under 2009-2010. Under 2012 kommer vi att passera ett viktigt delmål på amorteringen på huslånet för att runt 2014-15 nå målet på en belåningsgrad på <60%. Efter detta så kommer jag inte att prioritera amortering lika mycket, eventuellt kommer vi då att minska amorteringen ytterligare och använda pengarna till annat.

2 kommentarer:

  1. Tack för att du nämner oss i din blogg. Ja vi har satt väldigt höga mål, men det är ett måste för att vi ska lyckas vända våran ekonomi.

    Sen så tror jag att vi kommer ligga efter våra mål fram till december, det är då vi får tillbaka på skatten. Eftersom vi inte jämkar så blir det ju en del på räntan som kommer tillbaka.

    SvaraRadera
  2. Intressant blogg! Mycket läsvänlig! Här kommer jag spendera mycket tid helt klart! Kanske jag till och med kan bidra med nåt med tiden! :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails