Rubriken är lånad från en artikel från E24 tidigare i veckan. Jag fann först rubriken lite skrattretande, men ämnet är ytterst allvarligt. Amortera på huslånet för att minska risken när räntan går upp. Frågan är hur stor påverkan några tusen i månaden har på ett fler-miljoners lån. Kanske skulle man inte lånat så mycket från början? Även finansinspektionen aktualiserade detta i veckan och tyckte att bankerna ska ta sitt ansvar vilket Diversifierad påpekade för ett bra tag sedan. Enligt DN så är den genomsnittliga återbetalningstiden för ett villalån i Sverige 64 år. Jag räknade på vår sits och vi kommer i den takt vi amorterar nu vara skuldfria innan pensioneringen vilket jag ser som ett absolut minimum. I utlandet är det tydligen betydligt vanligare med kortare återbetalningstider.
Räntan kommer att stiga till mer normala nivåer (kanske mer än det?) och det blir givetvis de med de högsta lånen och rörlig ränta som kommer att märka detta mest. Men även vi, med relativt lågt lån, kommer att märka av det. Risken finns att många inte kommer att klara av räntetrycket och tvingas till att sälja. Då utbudet ökar sjunker priserna på hus vilket kan leda till att man tvingas sälja till under inköpspris men ett restlån kvar utan att äga något. Ingen sits man vill hamna i.
Vi amorterat strax över 2000 per månad på vårt hus-lån. Ett bra alternativ om man har pengar över i dagens läge tycker jag. Jämför den ränta du har på huslånet och den ränta du får på sparkontot. Alternativet finns ju att spara pengarna i fonder eller aktier och då få en större utdelning men det är ju som bekant inte en garanterad vinst utan det kan lika gärna gå åt andra hållet. Det bästa är ju givetvis om man har pengar över till båda alternativen. Vårt mål är att relativt snabbt komma ner på en belåningsgrad på 60% vilket borde vara tillräckligt i vilken bubbla som helst att undvika att hamna i situationen ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar