torsdag 1 augusti 2013

Betraktelser 1/8

Det var över ett och ett halvt år sedan jag skrev något här på bloggen. Länge sedan! Jag trodde nog själv att jag aldrig skulle skriva något mer men jag har på senaste tid känt ett behov av att skriva av mig lite. Det kommer nog inte att bli samma frekvens på inläggen som tidigare, men förhoppningsvis dröjer det inte 1,5 år tills nästa inlägg!

Aktiekurserna har på senare tid mest varit upp, upp och upp. Trevligt, men frågan är hur länge det kan pågå. Beskedet från FED att lämna styrräntan oförändrad (där den har varit sedan slutet på 2008) och fortsätta med stödköpen av statspapper, kommer bidra till att öka intresset för aktier ytterligare. Frågan är vad som händer den dagen stödet försvinner?

Det var länge sedan jag hörde något om den ekonomiska krisen i framförallt Europa. Är den borta eller är det helt enkelt så att media har tröttnat på att skriva om det? Letade runt lite och den verkar helt enkelt vara kvar och frodas. I Grekland är ungdomsarbetslösheten runt 60%. Vi var på besök i detta vackra land i början av sommaren som turister. Märkte inte mycket av någon kris, mer än att jag nu förstår varför det var så mycket ungdomar på den lokala basketplanen.

Nödlån och krisåtgärder verkar inte ha vänt den ekonomiska utvecklingen.

Svenskarna verkar däremot vara mer positiva till sin egen och Sveriges ekonomi framöver. Något som även avspeglar sig i familjen Ekonomikoll. Läget ser bra ut både på jobbfronten och när det gäller kommande utgifter. Så bra tom att vi har börjat fundera på att byta ut en utav bilarna till något nyare som drar mindre bensin. Och ja, jag vet att det inte finns några bra bilaffärer!

3 kommentarer:

  1. Kul att se dig tillbaka! På sikt så är det ju bra om FED slutar stödköpa. Det betyder ju att ekonomin går bättre. Många reagerar ungefär som om de hade gått till doktorn och doktorn sa "Du mår bättre nu, du behöver inte medicin längre" och pga. det bli ledsen.

    SvaraRadera
  2. Tackar - det känns bra att vara tillbaka!
    Jo, du har i grunden rätt, om stöden försvinner så är ekonomin bättre. Men jag skulle vilja jämföra det med som en som lär sig cykla med stödhjul, när extra hjulen försvinner så kan man antagligen cykla själv men inte tillräckligt bra för att resan ska vara utan vingel och vurpor.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails