söndag 14 november 2010

Aktieinnehav 14/11

Sedan förra månaden så har min aktieportfölj utvecklats svagt. Minskningen är knappt 2% medans OMXS30 har ökat med 0,2%. Den största anledningen är mitt innehav i HM som inte har gått bra. Kursen ligger nu nära min stoploss som jag satte upp när jag köpte den.

Fördelningen på portföljen ser ut så här:

image

Andra bloggar om:

onsdag 10 november 2010

Tillfälle för korta affärer

The bear and bull statues face each other in Frankfurt, a major financial center of Europephoto © 2009 Dion Hinchcliffe | more info (via: Wylio)

Vill man prova på att handla kortsiktigt med tex Bull och Bear certifikat på Stockholmsbörsen så finns det nu ett gyllene tillfälle. Via Avanza (kanske också via andra mäklare?) erbjuder Öhman handel av warranter och certifikat utan courtage-kostnad vid avslut över 1000 kr. Erbjudandet gäller mellan 8-22 november. Eftersom man inte behöver betala något courtage så går det även att handla med mindre summor.
För egen del låter jag bli, jag provade detta tidigare i år utan något direkt lyckat resultat. En lärdom som var viktig för mig. Så en varning är på sin plats! Det går fort med hävstången som är vanlig med denna typ av produkter!

Andra bloggar om:

söndag 7 november 2010

Söndagsbetraktelser 7/11

Söndag! En dag för vila och rekreation!? Nja, inte för en småbarnsförälder med hus. Nästan fullt schema hela helgen men det är väl faktiskt så man vill ha det. Helgdagar finns knappt längre. Det var ju som bekant “röd-dag” i lördags men den lokala byggvaror-affären var öppet som vanligt – fullt med folk. Det samma var det med de vanliga hemelektronik-affärerna i vår lilla stad. Öppet som vanligt och med massor med bilar på parkeringen. Det är ju bra med bättre service och tillgänglighet men ibland undrar man om det inte vore vettigt att faktiskt ha stängt i affärerna.

Veckan som kommer innebär en massa jobb. Mycket att göra både på jobbet och hemma. Trots detta så hoppas jag att jag kommer kunna smita iväg på mitt första möte med Aktiespararna där jag är medlem. Programmet är intressant med bla makroekonomi och en av storbankernas syn på utvecklingen av denna. Får se om det stämmer överens med min syn och tro. Återkommer eventuellt med en liten rapport.

Fortsatt trevlig söndag!

Mina inlägg under veckan:

fredag 5 november 2010

Räntan på lönekontot är noll och inget

Jag hörde på ekot igår att räntan på lönekontot för de flesta svenskar är 0%. Utan att ha kollat närmare så skulle jag tro att alla storbanker har 0% eller väldigt låg ränta på de vanliga "lönekontot". Detta är inte precis en nyhet utan så här har det varit en längre tid. En anledning till att jag skaffade konto på Skandiabanken för många år sedan var just att de hade en betydligt bättre ränta på lönekonot samt att de betalade ut räntan varje månad istället för att vänta till årsskiftet som de flesta andra. Nu är räntan på Skandiabanken 0,25% vilket är väl i det närmaste att anse som 0-ränta. Utbetalningen varje månad har de kvar, men det kan ju kvitta när räntan ändå är så låg.

Det fina med detta problem är att det finns en enkel lösning: Ha så lite pengar som möjligt på lönekontot!

Med dagens möjligheter med banker som man kan nå från både telefon, dator och mobil så finns det ingen anledning att ha mer pengar än nödvändigt på lönekontot. Sätt dem på ett bättre konto istället. Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg om hur man enkelt får en bättre sparränta på sina pengar och dessa tips gäller fortfarande. Om inte "din bank" har något bra alternativ så undersök några av nisch-bankerna i stället. Jag kan även tipsa om sidan Compricer, där man enkelt kan få fram förslag på banker att använda baserat på hur mycket pengar man har tänkt att spara.

För egen del så har jag en tillåten maxsumma på lönekontot. När månadens räkningar är betalade så flyttar jag de (eventuella) pengar som är  över denna gräns till några andra konton jag har. En annan fördel med detta är att man inte känner sig så rik när man tittar på kontobeskedet men det kanske är ett tips som bara funkar för lagom lättlurade personer som jag!

Andra bloggar om: ,

torsdag 4 november 2010

Eolus vind – rapporten

Så kom då Eolus  vind med sin rapport för en vecka sedan. Jag har läst den och kommit fram till att jag gillar läget. Det mesta ser ljust ut.

Jämfört med 2009 så har:

  • Nettoomsättningen ökat med 93%
  • Antalet etablerade verk: 53
  • Elproduktionen i egna verk har ökat till 66,7 GWh, en ökning med 68%
  • Produktionskapaciteten i koncernens egna vindkraftverk ökade med 13,7 MW
  • Visten per aktie har ökat för helåret till 4,63 från 2,81 (+64%)

En föreslagen utdelning på 0,50kr ligger för stämman att bestämma i slutet av januari. Direktavkastningen är inte direkt något att hurra för , strax över 10%, men det är alltid något. Helt klart bättre än inget. Förhoppningsvis kommer vinstpengarna väl till hands när de framtida projekten ska realiseras.

Trots att det mesta ser ljust ut så reagerade marknaden med att sänka kursen från 46kr ner till så lågt som 42,20kr. Det som kunde tolkas negativt i rapporten var att eventuellt så sätter sig flygvapnet på tvären för vissa utav framtida projekt. Pga detta läge så väljer företaget att inte ge någon prognos för kommande år. Jag tror och hoppas inte att det kommer bli så mycket av denna begränsning. Vad är det för flygplan som inte kan flyga i närheten av vindkraftverk? Är det allt som behövs för att störa ut en maskin som är avsedd att användas i en krigssituation? Kanske dags att se sig om en annan leverantör av flygplan i stället i så fall.

Jag använder aktiespararnas program Hitta kursvinnare för att analysera mina aktieinnehav och lägger jag nu in ganska så blygsamma tillväxtvärden när det gäller Eolus få får jag grönt ljus för köp ända upp till 65 kr med en investeringshorisont på 5 år. Jag är samtidigt missnöjd med hur aktien har utvecklat sig under det året jag har haft den. Jag ligger nu knappt på plus vilket inte är speciellt bra med tanke på att OMXS30 har gått upp med nästan 15% i år. Inför rapporten så satte jag en stopploss på en acceptabel förlust nivå som jag kommer att ha kvar. Jag tror och hoppas på aktien på sikt. Företaget är välskött och har en enkel affärsidé och tydlig målsättning om att växa framöver. Jag behåller mina aktier.

Du hittar Eolus rapport på deras hemsida.

Andra bloggar om: ,

onsdag 3 november 2010

Månadsavstämning Oktober

Oktober månad blev över förväntningarna. En hel del utgifter samt att en mindre semester gjordes och ändå så slutade månaden på ett rejält plus. Inte illa. Nu börjar det så smått bli dags för julklappar mm. och vill man komma billigt ute så är det tid att börja kolla nu innan hysterin bryter ut på allvar.

image

Tillgångar minus skulder:  13700
Belåningsgrad hus: 73,1%
Skuldkvot: 176%

Status för våra mål för 2010

Buffertsparande: 95% av målet avklarat. Målet kommer att uppnås under november som det ser ut nu.

Aktier och fonder: Strategi klar

Sparande till barnen: Klart. 500 kr/barn och månad

Lån: Belåningsgrad 73%. Mål 72%.

Privat: Knegat på men det går segt!

Jobb: Har sett mig om jobb närmre hemmet. 

Andra bloggar om: , ,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails