fredag 5 november 2010

Räntan på lönekontot är noll och inget

Jag hörde på ekot igår att räntan på lönekontot för de flesta svenskar är 0%. Utan att ha kollat närmare så skulle jag tro att alla storbanker har 0% eller väldigt låg ränta på de vanliga "lönekontot". Detta är inte precis en nyhet utan så här har det varit en längre tid. En anledning till att jag skaffade konto på Skandiabanken för många år sedan var just att de hade en betydligt bättre ränta på lönekonot samt att de betalade ut räntan varje månad istället för att vänta till årsskiftet som de flesta andra. Nu är räntan på Skandiabanken 0,25% vilket är väl i det närmaste att anse som 0-ränta. Utbetalningen varje månad har de kvar, men det kan ju kvitta när räntan ändå är så låg.

Det fina med detta problem är att det finns en enkel lösning: Ha så lite pengar som möjligt på lönekontot!

Med dagens möjligheter med banker som man kan nå från både telefon, dator och mobil så finns det ingen anledning att ha mer pengar än nödvändigt på lönekontot. Sätt dem på ett bättre konto istället. Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg om hur man enkelt får en bättre sparränta på sina pengar och dessa tips gäller fortfarande. Om inte "din bank" har något bra alternativ så undersök några av nisch-bankerna i stället. Jag kan även tipsa om sidan Compricer, där man enkelt kan få fram förslag på banker att använda baserat på hur mycket pengar man har tänkt att spara.

För egen del så har jag en tillåten maxsumma på lönekontot. När månadens räkningar är betalade så flyttar jag de (eventuella) pengar som är  över denna gräns till några andra konton jag har. En annan fördel med detta är att man inte känner sig så rik när man tittar på kontobeskedet men det kanske är ett tips som bara funkar för lagom lättlurade personer som jag!

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

 1. Har ett ännu bättre tips.

  Skippa lönekontot och be att få din löneinbetalning på sparkontot och handla sedan på kreditkort.

  Du får ränta på minsta lilla slant, du får kortet normalt sett gratis och du får dessutom normalt sett någon form av bonus på kreditkortet.

  SvaraRadera
 2. Tänkvärt.
  Det där med att lura sig själv, där är vi nog lika lättlurade! =O)

  SvaraRadera
 3. Christoffer: Tack för tipset. Något att fundera på!

  Anonym: Skönt att det finns fler som är lättlurade. Pinsamt nog så funkar det faktiskt!

  SvaraRadera
 4. Jag har varit med om att få ett kort kapat. Även om banken betalar tillbaka pengarna så är det ändå kännbart för stunden. Ett bra tips är också att inte ha en massa pengar på det eventuella konto man har kort kopplat till, oavsett ränteläget. :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails