söndag 31 januari 2010

Att få en bättre sparränta

Sparräntan på ett vanligt bankkonto är inte mycket att hurra för nu för tiden. En sparränta på mindre än 0,1% är inte ovanligt även på så kallade sparkonton. På lönekontot är det oftast lägre än så. Om man som vi, har ett större belopp i “på banken”, främst ämnad som buffert, så blir man inte så lycklig när man får årsbeskedet. Därför satte jag mig ner tidigare i veckan för att se vad det fanns för möjligheter att få en bättre sparränta.

Mindre banker erbjuder ofta en bättre räntan än vad de traditionella storbankerna gör. Till exempel Bluestep och Sveadirekt har flera sparkonton som ger en bra bit över 2% i ränta. Båda dessa företag erbjuder lån till personer som i normala fall skulle ha svårt att få lån hos “den vanliga banken”. Den ökade risken betalas då med en högre utlåningsränta. En diskussion hur moraliskt riktigt det är att stödja denna verksamhet finns. Läs mer hos bloggaren Stockman. Det är upp till var och en att bestämma hur man står här.

Genom att låsa pengarna på kortare eller längre tid så får man möjligheten att få bättre ränta på pengarna. Ju längre tid, desto bättre ränta.

Det hela slutade med att jag band en del av vårt buffertsparande i 3 månader i vår vanliga bank. Med endast några knapptryckningar så fick jag en ränta som var 5 gånger högre. Fortfarande en låg ränta i mitt tycke, men bättre än vad vi började med.

Lite tips om vad jag funderade på vid mitt val:

  • Bind inte pengarna på för lång tid då räntan, och då även sparräntan, kan stiga framöver. Binder du då till en för låg ränta kan du göra en dålig affär.
  • Bind inte hela din buffert utan bara en del du verkligen kan vara utan under bindningstiden. Utrymme för oförutsedda utgifter ska finnas. Kylskåp kan gå sönder och du kan ha otur och krocka med bilen.
  • Se till att det går att få tag på pengarna även om du binder för en längre tid. Detta är oftast förknippat med avgifter men det är bra att möjligheten finns om det verkligen kniper.
  • Kontrollera att kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.
  • Har man sin buffert ordnad så kan det bästa alternativet vara att göra en extra amortering på sitt bostadslån.

Jämför olika alternativ för ditt sparande hos Compricer. En bra början.

2 kommentarer:

  1. Hej, Ursäkta en novis i ekonomiska spörsmål:) Min fråga är om nu när utlåningsräntorna förväntas höjas - höjs även inlåningsräntona automatiskt?

    SvaraRadera
  2. Så brukar det vara även om det inte är säkert att inlåningsräntan höjs lika mycket eller i samma takt.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails