Jag lyssnade på P1:s program Plånboken idag. Plånboken är ett program inriktat på privatekonomi och konsumentfrågor och är rätt så trevligt att lyssna på när man pendlar till jobbet för att få lite omväxling till den vanliga skvalmusiken. Poddradio är underbart (och gratis!).
Veckans program hade fokus på att slänga mindre mat, något jag själv var inne på för några veckor sedan. Inga nyheter direkt, utan det vanliga för att minska svinnet var att inte gå på att köpa storpack och erbjudanden om man inte vet med sig att man verkligen kommer att göra av med det. 25% av det vi bär hem från affären hamnar tydligen i soporna. Programmet hävdade också att det fanns en undersökning som visade på att det var mindre ekonomiskt att storhandla än att småhandla. Just därför att man inte köpte alla storpack och därmed slängde mindre mat. Intressant. Jag är övertygad om att man sparar pengar på att storhandla. Särskilt om man bor så pass att man måste ta bilen till affären. Dessutom, det är inte bara pengar man sparar, man sparar även tid vilket kanske är den största bristvaran i vårt liv för närvarande.
Några tips om att minska matsvinnet:
- Planera och handla inte mer mat än vad du gör av med.
- Ta bäst föredatum som den rekommendation som det faktiskt är.
- Inventera kylskåpet ibland och se vad som faktiskt redan finns där och vad du kan laga av det innan du köper nytt.
- Förvara maten på rätt sätt.
Mer om matslöseri:
- Du slänger 100 kilo mat per år
- Släng inte maten! En liten klimatsmart guide om mat
- Industrin lurar oss att slänga maten
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar