lördag 18 september 2010

Nokia – har tåget gått?

Nokia, världens största mobiltelefontillverkare, har haft det kämpigt på sista tiden. Tidigare, när konkurrensen bestod i gamla trötta LM Ericsson från Sverige så var det ingen kost. Nokia var duktiga på att komma med nya modeller som fyllde människors behov. Affärerna gick lysande.

Asiaterna var inte sena att hänga på tåget och läget blev tuffare men ännu kontroll för Nokias del. När sedan Apple kom med sin Iphone, Google utvecklade Android och flera företag släppte modeller med detta operativsystem, så kändes Nokias telefoner helt plötsligt trista och långt efter. Marknaden efterfrågade i princip små handdatorer som man dessutom kunde ringa på. 

Nokias mobiltelefoner använder för närvarande operativsystemet Symbian som snart kommer i en ny version, version 3. En uppdatering som verkar ha blivit dyrare och senare än planerat. Under nästa år väntas Symbian version 4 komma. Det riktigt intressanta händer när ett helt nytt OS, som Nokia håller på att utveckla tillsammans med Intel, som kallas MeeGo. Detta är ett Linuxbaserat system och ska gå att använda i både smarta telefoner och i mini-pc. Frågan är bara om tåget redan har gått för Nokia?

NOKI-20100918

Tittar man på kursutvecklingen de senaste åren så kan man se att den toppade i slutet av 2007 på en kurs strax över 260 kr för att nu ligga runt 70 kr. En nedgång på –70%. Marknaden har varit hård mot Nokia.

NOKI-ERIC

Jämfört med Ericsson (röd kurva) så har utvecklingen varit enligt grafen ovan. De har båda gått ner under denna tidsperiod men raset i Nokia har varit betydligt större. Jämförelsen är inte rättvis, jag vet, eftersom båda företagen delvis håller på med olika saker.

Frågan är då hur Nokia kommer att utvecklas framöver? Nokia gör förvisso en hel del annat än mobiltelefoner men jag tror att mycket hänger på det som jag skrev ovan. Kommer Nokia att lyckas få tillbaka förlorade kunder som har gått över till hypade Iphone eller Android? Jag tror det kommer att bli mycket svårt. För Iphone (och flera andra Apple produkter) har det vuxit upp en kult som är svår att bryta tror jag. Det kommer krävas att det är något helt nytt och att det är inte bara är en kopia. Det handlar om image och möjligheterna att kommunicera det man verkligen lyckas med till kunderna. MeeGo kan säkert locka de redan Linux-frälsta, men hur blir det med övriga? Den stora massan?

2010 tros bli ganska så svagt år för Nokia. Prognosen är att vinsten per aktie blir 0,52 euro i år och 0,63 under 2011. Detta ger relativt låga P/E-tal för aktien vilket skulle tala för köp. Direktavkastningen har legat mellan 2% och 4% de senaste åren.

Nej, det hela beror på om Nokia kan ta nya tag och komma igen eller om tåget redan har gått. Får företaget vind i seglen finns det en rejäl uppsida. Det just alla om och men som ställer till det.

Vad tror ni? Lyckas Nokia på nytt eller är det för sent?

Källor:

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails