onsdag 13 januari 2010

GTD – Få saker gjorda

Jag har just läst ut David Allens bok “Få det gjort!” med undertexten “svart bälte i vardagseffektivitet”. Metoden är mer känd som GTD eller “Getting things done”.

Boken fokuserar på personlig effektivitet och resultat. Genom att systematiskt gå igenom allt man har på gång, lovat andra, lovat sig själv, vill göra och föra upp och sortera detta i listor så innebär det att man slipper gå runt och tänka på allt man borde komma ihåg och fokusera på det man egentligen borde göra och detta mer effektivt än annars.

Första delen av boken beskriver grunderna som GTD bygger på:

Samla – Sammanställ allt som du måste göra: meddelanden att besvara, artiklar att läsa, projekt att
genomföra, idéer att förverkliga mm. Detta kallas systemets “inkorg”.

Processa – Gå igenom allt du har samlat enligt ovan och besluta vad du nästa åtgärd är för respektive punkt. Här ska en strikt arbetsordning följas:

 • Börja från början.
 • Hantera ett objekt i taget.
 • Lägg aldrig något tillbaka i "inkorgen"
 • Om ett objekt kräver åtgärder:
  • Gör det med en gång (om det tar mindre än två minuter)
  • Delegat uppgiften
  • Skjuta upp uppgiften
 • Om ett objekt inte kräver åtgärder:
  • Spara som referens
  • Kasta bort den
  • Spara den för eventuella senare åtgärder

Organisera – Ordna uppgifter och projekt i listor för att inte behöva hålla allt i huvudet.

Granska – Gå igenom listorna regelbundet och fånga upp sådant som behöver åtgärdas. Prioritera det som är i störts behov att uppmärksamhet och som kan genomföras där du befinner dig (kontoret, i bilen etc.)

Genomför – Utföra de uppgifter i den ordning du har prioriterat dem.

Andra delen av boken går mer igenom hur du gör detta i praktiken vilket ibland kändes segt och lite överflödigt. Del 1 var helt klart den mest läsvärda enligt mitt tycke.

Jag tycker boken innehåller vissa saker som man absolut kan ta till sig och använda men jag tycker nog att det blir lite många listor om man ska följa det slaviskt. Jag har provat detta nu några veckor och den största vinsten för mig var faktiskt att verkligen göra saker med en gång istället för att skjuta upp dem. Dessutom får man med hjälp av listorna möjlighet att “kryssa av” sådant man har gjort och får då ett kvitto på att arbetet faktiskt går framåt vilket i sin tur ger motivation.

Uppdatering 2010-10-28: Jag kompletterar detta med Pomodoro-tekniken ibland när det är segt med motivationen.

2 kommentarer:

 1. Mycket intressant! Jag har boken hemma, men har ännu inte läst den. Nu kanske jag ska det...

  SvaraRadera
 2. Hallå Svenskmillionaire!
  Gör gärna det. Kan som sagt rekomendera både boken och metoden som sådan. Jag har plockat ut de delar som passar mig bäst, annars blir det nog lätt en och annan lista för mycket. Återkom gärna när du har läst den och berätta vad du tyckte!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails