tisdag 4 oktober 2011

Nytt förslag till taxeringsvärde

Idag fick jag ett förslag från skatteverket på ny fastighetstaxering för vår villa. Då vi inte har gjort några större ändringar så blir det endast kontrollera att det som står stämmer. Man behöver inte skicka in något om allt är i sin ordning.

Det som var intressant var själva taxeringsvärdet. Vad jag har förstått så ska taxeringsvärdet motsvara ca 75% av fastighetens marknadsvärde. Det skulle innebära att vi hamnar på ett värde som är 50% mer än vad jag använder i mina månadsavstämningar. Här vet jag att jag ligger lågt, eftersom jag föredrar att ligga på den säkra sidan, men det värde som taxeringsvärdet indikerar tror jag inte jag skulle kunna få vid en försäljning. Inte för ett år sedan och absolut inte i dag.

Hur verkar era taxeringsvärden stämma med verkligenheten?

Som jag skrev tidigare så är nu två av tre hus i vårt område sålda. För det tredje som har legat ute i mer än tre månader har säljaren nu gått ner i pris med 15%. Vi får se om det blir bättre fart på försäljningen då.

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

 1. Taxeringsvärdet för småhus 2012 syftar till att spegla förusättningarna 2012 men avser 75% av marknadsvärdet två år tidigare, dvs 2010. Tänk på att taxvärdet är ganska trubbigt o bygger på försäljningar i området 2010. Bor man i mindre orter med dålig likviditet blir det ofta mkt fel när Skatteverket fastställer parametrar vid provvärderingar.

  /Martin

  SvaraRadera
 2. Det är väl just som du säger, att det har varit för få försäljningar i vårt område. Den försäljning som har varit har nog mestadels varit relativt nybyggda villor vilket har bidragit till att dra upp medelpriset.
  Jag tycker ändå att skillnaden mellan min (realistiska) bedömning och taxeringsvärdet är väldigt stor.
  Det hade varit intressant att höra hur nivån på taxeringsvärdet upplevs av andra.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails