söndag 2 oktober 2011

Söndagsbetraktelser 2/10

Oktober – Den åttonde månaden enligt den romerska kalendern men den tionde enligt den nu gällande gregorianska kalendern. Det som är speciellt med denna månad är att den är en timme längre än de övriga månaderna med 31 dagar eftersom man går tillbaka till normaltid. Det märks tydligt att det har blivit höst. Härliga dagar, men betydligt kortare än vad man har blivit bortskämd med under sommarmånaderna. Det är svårt att hinna med allt man vill göra – då är det bra med en timme extra!

Jag är sedan ett par år tillbaka medlem i Aktiespararna. Som medlem så får man tidningen med samma namn. Denna tidning har fått en del skäll i diverse bloggar på sistone. För egen del så förstår jag inte riktigt kritiken. Det är väl självklart att tryckt material kan vara utdaterat när det väl når läsarna. I de senaste tre numren av tidningen så har det varit en psykologiskola som jag har följt med stort intresse. Jag har förstått att jag är personlighetstypen “handelsorienterad” trots att jag har velat se mig som dess motsvarighet “den analytiske”. Det har gett mig några punkter att arbeta på för att förbättra min handel och därmed mina chanser att lyckas med dessa.

Greklandskrisen är långt ifrån över. I helgen hade EU och Internationella valutafonden möte med grekiska regeringsrepresentanter för att diskutera utbetalning av nödlånet. Frågan var hur “bra” Grekland hittills har varit på att spara och hur troligt det är att de kommer att lyckas spara i framöver. 30 000 statsanställda ska flyttas till en personalpool där de får mindre i lön för att sedan avskedas efter ett år. Jag är skeptisk. Grekerna har visat sig vara lika effektiva på att demonstrera och protestera som franska bönder. Detta och framtida sparåtgärder kommer inte att gå obemärkt förbi. Frågan är om den grekiska regeringen kan sitta kvar med de protester som är och som kommer. Vad händer då med sparpaket och återbetalning av lån. Att det blir en statsbankrutt känns som det enda tänkbara alternativet. Troligtvis är det bättre att ta smällen nu och inte dra ut på det längre med fler nödlån.

Börsen går verkligen både upp och ner. På senare tid något mer upp. Jag förhåller mig passiv till börsen då jag tror att det kommer ytterligare ras. Visst, jag börjar också se köptillfällen och vissa aktier börjar se väldigt prisvärda ut, men jag vill inte gå emot den långa trenden som för närvarande pekar nedåt.

Rösta gärna i min omröstning gällande användningen av Google Wallet och liknande system ute i kolumnen till höger.

Mina inlägg i veckan:

Bästa världsindex sidan?
Plånboken i mobilen?

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails