fredag 30 september 2011

Plånboken i mobilen?

262023293_2f1bb76728_mMobiltelefonerna kan idag användas till mycket mer än att ringa med men skulle du vilja använda mobiltelefonen som plånbok? Det tror i alla fall Google som för en tid sedan lanserade Google Wallet, än så länge endast i USA.

Jag minns bankernas misslyckade försök att införa det så kallade Cashkortet i slutet av 1990-talet. Jag provade detta system och tyckte att det fungerade bra – de gångerna som det butiken accepterade cashkortet, vilket tyvärr inte var så ofta. Tanken med systemet var att kortet skulle ersätta en stor del av hanteringen av små summor och mynt. En bidragande orsak till att det inte blev någon succé var att bankerna tog ut en avgift av både köpare och säljare vilket gjorde att butiker förlorade på att ta in systemet. Systemet lades ner helt 2004.

Google Wallet ska ersätta ditt bankkort, men även olika medlemskort och presentkort mm. och samla allt på ett stället. God tanke. Betalning går till genom att telefonen hålls upp mot kassaterminalen och information om köpet skickas via sk Near field communication. Köpet måste sedan godkännas via en PIN på telefonen. Säkerheten sägs vara bättre än med traditionella kort.

Jag ser framförallt två skäl till att Google Wallet inte kommer att lyckas:

  • Säkerhet – måste kännas säkert för användaren. Med betalning idag med kort måste kortet först dras eller sättas in i automaten för att köpet ska genomföras. Hur säkert känns det för någon som inte ens vågar betala räkningar på nätet att enbart hålla upp telefonen mot en skärm för att genomföra betalningen. Jag tänker då främst på äldre personer. Säkerheten för apparna på Android-market har tidigare varit ute i blåsväder. Här gäller det att styra upp säkerheten så att inte otillåtna program kan komma åt information om kort och pin-koder.
  • Tillgänglighet – måste i stort sett accepteras över allt för att nå framgång. Dessutom måste systemet tillåta att man har en annan telefon än med Android, som Google tillhandahåller. Hur kommer Apple och Microsoft ställa sig till detta? Kommer de ta fram egna system?

Det har flutit en hel del vatten under broarna sedan Cashkortet kom. Då var inte Sverige moget för ett sådant system, men kanske är det skillnad nu?

Jag har lagt upp en undersökning i kolumnen ute till höger gällande er inställning till Google Wallet (och liknande system). Svara gärna!

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails