lördag 24 september 2011

Fyra elområden ger troligtvis dyrare el i söder

flickr-3375453632-original

Den första november så delas Sverige in i fyra olika elområden. Tidigare så har det varit en enhetlig prissättning oavsett vilket område man har tillhört men detta tar alltså slut nu.

Bakgrunden till att dessa olika områden införs är att vi i Sverige har, jämfört med andra delar av Europa, relativt billig energi. Detta eftersom energin i Sverige till stor del tillverkas av vattenkraft. Den mesta vattenkraften tillverkas i norr och el måste alltså transporteras ner till övriga Sverige samt till eventuell export vidare söderut.

2006 så anmäldes Svenska kraftnät, som sköter distributionen av el, till EU-kommissionen av sin danska motsvarighet pga att vid hög belastning så prioriterades de svenska kunderna istället för att exportera elen till Danmark. Då EU-kommissionen bedömde att detta strider mot konkurrensreglerna (att gynna svenska konsumenter före andra kunder inom EU) så fick Svenska kraftnät i uppgift att utreda möjligheterna att dela in elmarknaden i flera områden.

Indelningen är alltså en lösning för att gå runt problematiken med begränsningar av exporten av el, men ändå kunna ha kvar ”billig” el i andra delar av landet där energikrävande industri finns.

Vad innebär då det här för oss vanliga konsumenter?

Kort sammanfattning: Troligtvis högre elpriser – särskilt för dig som bor i södra halvan av Sverige, dvs område 3 och 4. Enligt E.on hemsida så tror priset i södra Sverige kunna närma sig det danska spot-priset som i dagsläget är högre än det svenska. Då osäkerheten är stor så har en del elbolag slutat att erbjuda fastprisavtal i södra Sverige. Enligt DN så fanns det 78 elbolag som erbjöd fastprisavtal i september 2010. Motsvarande siffra i år är 40 st. Nästan en halvering! Vad som är viktigt ifall du bor i elområde 3 eller 4 (syd) och väljer att binda elpriset är att avtalet inte innehåller en prisjusteringsklausul. Då kan elbolaget ändrad det fasta, avtalade priset i efterhand.

Vi valde för någon månad sedan sedan att binda elpriset för ett par år fram över. Om detta är rätt val är svårt att veta men det är vår bästa gissning.

Har du gjort något speciellt inför införandet av de fyra elområderna?

Källor:
E.on hemsida
Svenska kraftnät

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails