tisdag 14 september 2010

Rörligt eller bundet huslån?

Tidigare i år så planerade jag att låta ett utav våra bolån bli ett rörligt lån nu i höst när bindningstiden löper ut. Beslutet att binda det andra bolånet i början av året, med prognosen att räntorna nu i slutet av året skulle vara högre än då visade sig stämma, om än inte med mycket. Räntorna har gått upp marginellt sedan vi band första delen av lånet i februari och det är frågan om det kommer att löna sig räknat över hela bindningstiden.

Nåväl, jag funderar nu på vi ska binda om huslånet eller om den delen ska vara till rörlig ränta precis som jag planerade. Det har ju hänt en hel del sedan i våras. Riksbanken har höjt reporäntan två gånger sedan dess med totalt 0,5%. De korta räntorna har gått upp en hel del men de långa har inte gått upp i motsvarande grad och verkar för närvarande vara väldigt attraktiva.

Tittar man på riksbankens ränteprognos för reporäntan så verkar det nästan tokigt att inte binda bolånen i detta läget. Problemet är väl just att det är en prognos från Riksbanken och att ingen vet var det kommer att ta vägen. "Marknaden" räknar tydligt med en långsammare höjning än vad Riksbanken gör och det är detta som ger de för närvarande låga långa räntorna. BNP mm. verkar ju utvecklas starkare än prognosen vilket talar för att Riksbankens prognos stämmer eller hamnar i det övre intervallet. Dessutom rapporteras det nu om relativt stora eventuella prishöjningar på mat. Om detta slår in så kommer det ha påverkan på inflationen som i sin tur kommer att driva upp räntan. Jag tror nog att, åtminstone till en början, att riksbankens ränteprognos kommer att i stort stämma väl med verkligheten.

+ och - för rörlig ränta på bolånet
+ möjlighet att amortera extra när man vill
+ flexibilitet om man vill sälja huset eller byta bank

- osäkerhet, går det upp eller ner?

Om man läser vad media skriver så är de flesta eniga om att man inte ska binda räntan:

Men som vanligt så väljer vi att göra våra egna val och bilda oss en egen uppfattning om situationen.

Blir det rätt eller fel? Det vet man inte förrän efteråt. Man har i alla fall ingen annan att skylla på om beslutet skulle vara fel. Nu blir det familjeråd för att besluta hur vi ska göra.

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

 1. Brukar ha allt rörligt då det nästan alltid lönar sig i längden. Sparar en bolånebuffert i stället genom att betala in motsvarande den 5-åriga räntan på ett konto och sen dra den rörliga från detta.

  MEN, förra veckan band jag allt. Visserligen bara på ett år, men ändå nytt för mig ;)

  1,93% fick jag på SEB, inte illa.

  .pli

  SvaraRadera
 2. Det låter som en bra ränta. Jag hoppas på något liknande. Vad hade du för argument när ni förhandlade ränta?

  SvaraRadera
 3. Att både jag och min fru var "helkunder" hos banken. Exakt vad detta innebär är oklart, men då man visat sig villig att byta bank var de väldigt schyssta.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails