tisdag 16 mars 2010

Faran med ett buffertsparande

Vi buffertsparar regelbundet, på lång sikt, men även till våra löpande utgifter för till viss del jämna ut räkningsbördan över månaderna. Vinterhalvåret är oftast dyrast, då fjärrvärme och el-räkningar är större än under sommarmånaderna.
Vi använder ett vanligt excel-ark för att hålla koll på vilka pengar som ska gå var.
Det finns en fara med detta har jag märkt, pengarna som läggs undan för de löpande utgifterna är ju öronmärkta för sitt ändamål, men det syns ju inte på kontoutdraget. Man känner sig "falskt" rik. Detta kan innebära att man köper på sig något som man annars inte hade köpt. Diciplin krävs för att hålla koll på pengarna.
Man får inte heller glömma, att dessa pengar just är till för de löpande utgifterna och man får inte bli "ledsen" när de sedan används. Det är ju en del av planen.
Hur gör ni andra när det gäller detta? Finns det något smartare sätt?

4 kommentarer:

 1. Jag och min sambo har ett konto för räkningar (servicekonto), ett konto för löpande utgifter under månaden (mat, nöjen, kläder m.m) och ett konto var (dit VISA-korten är kopplade) dit vi för över pengar för de löpande utgifterna.

  Detta gör iallafall att jag känner att vi har bra kontroll på vart pengarna går och eftersom man inte för över mer än vad man behöver till minuten-kontot lockas man inte alltför mycket av att överhandla!

  SvaraRadera
 2. Hed Ped
  Det låter som ett bra upplägg.

  Jag var kanske lite otydlig i inlägget hur vi har det upplagt. Jag och min fru har var sitt konto där våra löner kommer in. Från dessa konton förs det över en fördelad summa som är uträknad i förhållande till hur mycket vi tjänar, till ett gemensamt konto. Från det gemensamms kontot betalar vi räkningar som lägger undan pengar för återkommande utgifter.

  Lägre buffersparande sker på "vart sitt håll" på en blandning av räntekonton, fonder och aktier.

  SvaraRadera
 3. Jag och min sambo har ett konto där vi betalar gemensamma räkningarna. I slutet på månaden (strax efter lön) för vi över den summa som behövs för att täcka räkningarna.

  För övriga gemensamma utgifter som mat, restauranger, bio, bensin etc så har vi kreditkort som vi för över pengar till allteftersom det behövs.

  Sen har vi båda våra egna konton, fonder och aktier som vi sparar i. Det här systemet funkar riktigt bra för vår del.

  SvaraRadera
 4. Jesper: Vårt sätt är rätt så likt ert förutom att vi sätter över en fast summa varje månad till vårt gemensamma konto. Detta för att jämna ut utgifterna över året. Det är här vi använder excel-arket för att hålla ordning på pengarna.

  Ett gemensamt kreditkort kanske vore något. Ska fundera på det.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails