måndag 29 mars 2010

Är du en bluff på jobbet?

Detta gäller inte det som tidningen Chef presenterade för några månader sedan. En undersökning där det resultatet var att 45% utav de tillfrågade cheferna hade någon gång känt sig som "en bluff på jobbet". Nu gällde detta just chefer och med anledning av att de ibland var osäkra om deras kompetens räckte till och att kompetensen ibland blev ifrågasatt.

Jag skulle istället vilja ställa frågan om hur många som känner sig som en bluff på jobbet med avseende arbetsbelastning och arbetsåtagande. Nya undersökningar om användningen av sk. sociala medier, Facebook, Twitter och Bloggar, på jobbet skvallrar om att alla inte direkt har 100% belastning på jobbet. Hur mycket tid ägnas egentligen åt Facebook, bloggar och allmän slösurf på jobbet på arbetstid? Min gissning är att det är rätt så utbrett. Vi är nog många som känner igen ljudet av en snabb alt-tab när man kommer in till en kollega för att ställa en fråga. Enligt undersökningen ovan så ägnar en kontorsarbetare i genomsnitt 3 timmar om dagen till detta.

Kanske behöver det här inte vara negativt? Det är kanske det andningshål som människor behöver på jobbet för att göra ett effektivt arbete, när de väl arbetar? Facebook har nog till stor del ersatt det tidigare så vanliga småpratandet och kaffedrickandet inne hos kollegorna. Men det är hisklig massa tid som arbetsgivaren måste betala utan att något verkligt arbete blir utfört.

Vissa företag och landsting inför nu spärrar, tidbegränsningar och varningar då användaren försöker använda sociala nätverk på jobbdatorn. Region Skåne har tex lagt in en varning att användandet av Facebook strider mot IT-policyn.

För egen del så arbetar jag fortfarande efter GTD-metoden och känner att jag har blivit mer effektiv i och med det. Men, med handen på hjärtat, så blir det ibland besök på någon ekonomiblogg på arbetstid, men några 3 timmar blir det inte. Den dagen det är så illa, är det nog dags att se sig om ett nytt jobb.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails