söndag 21 mars 2010

SBABs värdeguiden

Via Per Penning så fick jag tipset om SBABs värderingstjänst för bostäder som jag provade för ett tag sedan. Värderingen uppges att baseras på ett statistiskt underlag på försäljningar av bostäder i det aktuella området men ska även ta hänsyn till “övriga värdefaktorer” som man själv uppmanas att mata in. Det är tex antalet rum, närhet till skola/dagis, kommunikationer, renoveringar mm.

Resultatet presenteras sedan tillsammans med en tillförlitlighetsbedömning beroende på hur mycket underlag det finns för att beräkna värdet på samt hur prisspridningen har sett ut mellan olika objekt.

Resultatet jag fick var en överraskning.  Min bedömning var att värderingen ligger ca 30% över mitt realistiska marknadspris. I vårt fall var tillförlitlighetsfaktorn 3. Jag skulle gärna ha fel i detta fallet, men jag är ingen anhängare av glädjekalkyler.

Är det någon annan som har gjort denna värdering på sin egna bostad, eller på en bostad som ni sedan köpte eller la bud på? I så fall är jag väldigt nyfiken på hur ni upplevde noggrannheten på resultatet.

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

 1. För mig stämde det bra, jag skulle till och med tippa att jag kan ytterligare nån hundratusing. Jag bor i ett omräde med ganska hög omsättning av hus. Det kanske spelar in.

  SvaraRadera
 2. Säkert är det så. Ju större underlag, desto bättre resultat. Vore kul att jämföra med någon annan värderingstjänst.

  SvaraRadera
 3. Ska göra en och föra in på min sida, blir intressant i totalen!
  /KM

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails