onsdag 31 mars 2010

Hur får du barnen att ta ett ekonomiskt ansvar?

Det är en frågeställning som vi nu har i vår familj. Ja, mest min fru och jag, barnen är lyckligt ovetande om våra bakomliggande planer. Vi har två barn, ett i förskoleålder och en som går nu går i ettan. Vår önskan är att de ska förstå värdet av pengar och att de kommer av arbete och inte bara är att hämta ut genom ett hål i väggen eller är en siffra på internetbanken.

Hur gör man då detta?
Upplägget så här långt är en veckopeng som är baserad på små motprestationer. Viss ordning på sitt rum och bäddning av sängen under helgen krävs för att få full pott. Summan är blygsam men kan sparas och ger möjlighet att köpa det man vill ha. Här har vi inte satt några krav utan de får köpa vad de vill för sina pengar även om det någon gång har vänt sig i min mage med tanke på vilket skräp det finns. Hur kan tex 10 spelkort kosta 40 kronor. Där snackar vi lyckad affärsidé.

Utfallet än så länge är blandat. Den stora jobbar för sin veckopeng, även om det är under vissa protester, och sparar sina pengar för att köpa sina saker. Den lilla därimot struntar helt i det och tycker än så länge att det är för jobbigt, och får därmed inte ut så mycket.

Min fråga är nu, hur har ni andra löst detta och hur har det fungerat?

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails