lördag 14 juni 2014

Bankkort till våra barn

Våra barn har nu blivit så stora att de får månadspeng istället för veckopeng som de hade tidigare. Vi tycker det är viktigt att barnen får handskas med pengar själva och lära sig värdet av dem. Det bästa hade ju varit om de dessutom var tvungna att jobba ihop till de själv med motprestationer i hemmet, men där är vi inte.

Vi märker att våra två barn är rätt så olika hur de väljer att hantera pengarna - lite som den klassiska serien spara och slösa. Den ena lägger pengar på hög och är vid det här laget rik som ett litet troll. Spara har dessutom inte något direkt sparmål utan verkar mest tycka att det är kul med pengar. Slösa däremot köper gärna fika på stan, tidningar och laddar mobiltelefonen med sina pengar. Slösa har dåligt tålamod att spara ihop till det hon vill ha. Nämnas bör väl att Slösa är några år äldre än Spara och de har därmed olika behov. Jämförelsen haltar något.

I vilket fall som helst så är det rätt så bökigt att hantera de kontanter som ska fram varje månadsskifte. Dessutom är det lätt att glömma bort det och då faller hela konceptet.  Vi har övervägt att skaffa bankkort till våra barn som vi då kan överföra automatiskt pengar till varje månad. Frågan är hur pass bra detta är?

Jag ser några nackdelar med detta:

 1. Man förlorar kontakten med pengarna. Det är lättare att förstå vad en 100-lapp är om man har den i handen än om den bara finns på ett kontobesked.
 2. Risk att bli av med kortet. Här tänkte jag väl först och främst på att bara tappa kortet, men så som samhället ser ut idag får man väl även räkna till risken för att bli rånad och tvingad att lämna ifrån sig sin kod.
 3. Det är (troligtvis) en kostnad varje år för ett sådant kort.

Hur har ni löst detta? Kontanter? Excel-ark?

Och ni som har valt bankkort - vad funkar och vad funkar inte?

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

 1. En månads/veckograf på saldot kanske kan motivera kidsen? Som ett steg i ett papperslöst samhälle?

  /V

  SvaraRadera
 2. Ett riktigt bra förslag! Ska kolla hur det skulle kunna funka!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails