tisdag 5 augusti 2014

Att lägga pengar på hög

I min spariver så är det lätt hänt att bli blind och bara se pengarna och inte vad man faktiskt kan göra med dem. Som person så är jag väldigt analytisk och tycker tex mycket om tabeller och att följa upp saker. Att följa hur mitt sparande utvecklas och (förhoppningsvis!) växer är en sporre och något som driver mig vidare i mitt sparande.

För ett tag sedan gick en vän till familjen bort i cancer. Från att de fick beskedet att det var just cancer så gick det väldigt fort. På bara några få veckor så vändes hela deras värld upp och ner. Livet för familjen blev inte alls så som man hade planerat det. Nu vet jag inte hur deras ekonomiska situation såg ut men jag fick en rejäl tankeställare för egen del. Vad är pengar på kontot värda vid ett sådant tillfälle? Visst, en trygghet för de som är kvar, men är det mer värt än de gemensamma upplevelser som man kunde fått genom att spendera pengarna? Som nu aldrig kan bli av?

Lärdom: Spara så att man har så att man klarar sig i orostider men glöm inte bort att utnyttja de pengar man har väl på upplevelser eller på långvariga projekt som gör tillvaron bättre. Vänta inte för länge! En vän till mig använde en gång uttrycket ”Sen är en filur” men betydelsen att ”det ska jag göra senare” inte alltid är så lyckat. Senare kanske aldrig kommer.

3 kommentarer:

 1. Hej, tack för bra inlägg som leder till eftertanke. Känner igen mig, har också varit lite för bra på att spara periodvis. Så de senaste två åren har jag faktiskt medvetet gått in för att spendera lite mer. Framförallt på upplevelser. Tänker att man i olika skeden av livet kan behöva se över och ändra sin strategi. Både vad gäller pengarna och livet.

  Hälsningar
  Bodil Hallin, familjeekonom
  http://blog.ikanobank.se/

  SvaraRadera
 2. Fint skrivet inlägg! Pengar är ju, som du säger, faktiskt inte värda något om man bara lägger dem på hög utan att ha ett syfte med det. Det bästa är om man hittar en balans mellan att spendera idag vs imorgon, och den balansen hittar man nog bäst genom att testa sig fram. Viktigaste är att man spenderar sina pengar på det man själv tycker är värdefullt, och inte det man tror att man borde spendera sina pengar på.

  SvaraRadera
 3. Tack för kloka kommentarer! Nyckelordet här är som Maria skriver - Balans! Svårt att uppnå kanske, men man bör åtminstone försöka!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails