lördag 2 januari 2010

Avstämning 2009

2009 var året då vi varken hade mål med vårt sparande eller lånande. Det fick bli lite som det blev. Och det blev faktiskt ganska så bra, eller mycket bra till och med.

Tillgångar minus skulder
Ökade med otroliga 140.000. Inte alls illa! En del beroende på den allmänna börsuppgången men det mesta pga arbete och sparande. Återhållsamhet när det gäller onödiga utgifter är ledstjärnan. Samtidigt hade denna post kunnat se mycket bättre om vi inte hade gjort ett bilinköp under året. Bilar är oavsett hur man räknar bland de sämsta affärer man kan tänka sig. Samtidigt så sålde vi vår gamla bil till ett betydligt högre pris än vad jag trodde vi skulle få för den. Ibland “lönar” det sig att vara pessimistisk.

Vi har varit sparsamma, men inte snåla utan unnat oss saker och aktiviteter där vi har kunnat umgås hela familjen. Det tycker jag är värt mycket!

Belåningsgrad hus
Som givetvis är en delmängd av posten ovan. Gick från 81,7% till 77,9%. Målet för 2010 är att få ner den till 72%. Kommer bli otroligt tufft men kommer, om det lyckas, att kännas väldigt bra. Att minska beroendet av hur räntan utvecklar sig är ett prioriterat mål.

Skuldkvot
Skuldkvoten är inte ett mål i sig men en “rolig” indikator på hur vi ligger till. Minskade från 195% till 186%. Om ovanstående gällande belåningsgrad slår in kommer vi hamna runt 170% när året är slut. Detta utan att ta med eventuella löneökningar under 2010 i beräkningen.

Målen för 2010 ligger framför oss och när det gäller buffert och huslånet kommer det som sagt bli tufft men fullt möjligt. Jag kommer att vid varje månadsavstämning att redovisa hur vi ligger till i förhållande till målen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails