måndag 3 januari 2011

Utökad konsumentkreditlag

Sedan årsskiftet så utökas konsumentkreditlagen gällande “snabblån” (tex. sms-lån) och andra krediter.

Den nya konsumentkreditlagen innebär bland annat:

  • Möjlighet att ångra lånet inom 14 dagar
  • Kreditprövning ska göras
  • Den effektiva räntan ska anges, alltså räntan och alla kostnader för ett lån. Tidigare gällde inte detta för kortare lån än tre månader.

Enligt en gammal artikel hos DN så hamnar vart 10:e SMS-lån hos kronofogden vilket talar sitt tydliga språk för att en ordentlig kreditprövning vid varje fall är nödvändig. Fler och fler hamnar också hos kronofogden där säkert SMS-lånen är en del till detta.

Allt detta låter ju bra för oss konsumenter. Det borde bli lättare att stå emot säljare som erbjuder krediter där man lätt hakar på och köper en dyrare vara än vad man först hade tänkt sig. De enda som inte är glada är väl företagen som erbjuder den här typen av krediter. Producenterna för lyxfällan kanske också sörjer något.

Uppdatering 2011-01-05: Läs även Fula trix för snabblån

2 kommentarer:

  1. Man lånar inte pengar om man inte kan betala tillbaka... Det är svårt att lagstifta bort alla problem i samhället, mer sunt förnuft hos människorna hade varit önskvärt...

    SvaraRadera
  2. Det borde även begränsas vad gäller räntesatserna vad gäller försenad betalning både till staliga som privata bolag hellst borde den likställas med statens utlåningsränta till bankerna DET om nogot skulle underlätta återbetalningen men då blir det svårare att sko sig på de fattiga så lika med lönlöst förslag alltså?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails