onsdag 5 januari 2011

Fula trix för snabblån

Jag skrev för någon dag sedan om den utökade konsumentkreditlagen. Företagen som sysslar med sk. snabblån ligger inte på latsidan och försöker hela tiden hitta på nya kreativa lösningar för att låna ut pengar till personer som egentligen inte har råd att låna för då borde de istället vända sig till den “vanliga banken”.

Konsumentverket undersöker nu om vissa av dessa företag hittar på nya produkter i syfte att kringgå den nya lagen.

Det handlar nu om företaget Carcash som erbjuder lån om man äger en personbil. Denna används då som säkerhet till lånet där den effektiva räntan på ett lån på 25 000 är 179,59%. Nu har jag inte helt koll på vad det är för effektiv ränta som gäller för “vanliga” snabblån men detta verkar ju väl saftigt om man nu har en säkerhet till lånet. Pantbanksföreningen polisanmäler nu Carcash eftersom företaget inte har tillstånd att bedriva pantverksamhet, något som Carcash givetvis inte tycker att man gör. Länsstyrelsen ska nu utreda om det är fråga om pantverksamhet eller inte.

Det andra företaget som är på tapeten är företaget Folkia som har en tjänst kallad Folkgirot som erbjuder sina kunder att “pausa” max 5 räkningar på max 5000 kr i 3 till 6 veckor. Här är den effektiva räntan för en pausad räkning på 1000 kr 675% för nya kunder som nämligen får rabatt. Befintliga kunder har en effektiv ränta på 1951%.

Den utökade konsumentkreditlagen är bra, men så länge som det finns en efterfrågan efter snabba pengar utan för mycket frågor kommer denna typ av verksamhet bara fortgå och hitta nya vägar. Fler som sitter illa till borde istället erbjudas snabbare hjälp med bla skuldsanering – det är något som regeringen borde arbeta för.

Källor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails