lördag 13 februari 2010

Bostadsbubblan – verklighet eller teori?

Enligt en intressant artikel hos E24 idag på morgonen så är bostadsmarknaden övervärderad mellan 10-20%. Även riksbanken oroade sig för detta tidigare i veckan och ska tillsätta en utredning. Risken finns för att när priserna faller så sitter många med ett lån som är större än marknadsvärdet på huset. Jag vet inte hur bankerna ställer sig till detta, om de kan kräva in extra säkerhet för lånen, eller om de kan begära att man ändrar i sina villkor hur mycket man har i bottenlån respektive topplån? Kanske någon läsare vet detta.

Räntorna kommer att höjas framöver vilket kommer att höja månadskostnaden för bostadslånen vilket i sin tur kommer att sänka priserna på hus, i alla fall i teorin. I verkligheten tycker jag att detta har sagts ett längre tag utan att det har slagit in. De flesta svenska tror enligt en ny undersökning av SEB att bostadspriserna kommer att stig under året. Om nu konjunkturuppgången håller i sig och fler känner sig tryggare på sina jobb, kommer då verkligen priserna på bostäder att sjunka även om räntan går upp?

En sak är säker, vid en räntehöjning och ett eventuellt prisras, kommer utrymmet för att belåna sitt hus ytterligare, för att köpa bil, båt eller renoveringar kommer att krympa för många. Detta kommer att hämma konsumtionen och i sin tur ge påverkan på konjunkturuppgången.

För egen del så har vår belåningsgrad på ett år sjunkit med 4 procentenheter och mer ska det bli under detta året eftersom vi har fokus på att amortera på vårt bolån detta året. Vi har dessutom alltid varit väldigt restriktiva i vår bedömning av värdet på vårt hus. Troligtvis är marknadsvärdet än så länge ca 20-30% högre än vad vi använder i våra beräkningar. Känns tryggt att vara feg för närvarande.

Andra bloggar om: , ,

Bild ovan lånad från Joaaso.

2 kommentarer:

  1. Jag sitter inte själv med bolån, så jag är därför inte helt insatt i det...

    Mina farhågor är dock att det håller på att bubbla för fullt just nu i Sverige, och att denna bubbla kommer spricka inom de närmsta åren när räntan stigit.

    Det kommer bli intressant att se vad som kommer hända hur som helst...

    SvaraRadera
  2. Måste vara skönt att sitta utan lån. Lån var dock en förutsättning för att vi skulle kunna skaffa oss det boende som vi ville ha. Jag håller med dig om att utvecklingen framöver blir intressant.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails