söndag 4 juli 2010

Litet experiment med bull och bear cerifikat

Experiment: Att försöka swingtrada med bull och bear cerifikat under en vecka med en begränsad summa pengar. Avanza erbjöd under en tid courtage-fri handel med Commerzbanks certifikat. Jag antar det var som något slags introduktionserbjudande.

Resultat: Av startkapitalet 2000 kr så återstod efter veckan endast 1887 kr. En nergång på 6%. Resultatet låg ännu sämre till tidigare under veckan men räddades delvis av torsdagens ras på börsen då jag råkade äga rätt papper.

Slutsats: Skomakare bliv vid din läst. Detta är inget för mig då det kräver en närvaro som jag inte kan eller vill ha till börsen. Med hävstången så går det otroligt snabbt både upp och ner. I vilket fall som helst så är jag glad att jag gjorde det här experimentet och vet nu vad det innebär. Det var ändå en begränsad summa som försvann även om dessa pengar också är pengar! Jag får se det som läropengar. Nu vet jag garanterat att det är långsiktig jag vill vara!

4 kommentarer:

 1. Jag går ibland in i bull och bear certifikat på medellång till lång sikt, har numera slutat swinga eller daytrada med dem eftersom det precis som du skriver kräver ett enormt engagemang.

  SvaraRadera
 2. J: Hur har det funkat, alltså på medellång sikt och hur lång period menar du då?

  SvaraRadera
 3. Det man märker är att många kursrörelser gröper ur en del av värdet. Det är dock fortfarande vettigare än ett vanligt cert och tror man på nedgång är ju bull ett fantastiskt instrument.

  Medellångt ser jag som 6 månader till 1 år med möjlighet att gå ur närsomhelt. Lång sikt är 1-5 år och dit har vi inte riktigt kommit än. =)

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Vad är nackdelen med att investera i bull certifikaten egentligen? Gentemot att investera t.ex. i xact bull som är en aktiefond.

  Går jag miste om utdelningarnas effekt på omxs30:s prisindex?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails