lördag 10 juli 2010

160 meter lyftkran

I grannbyn står nu Sveriges största lyftkran uppmonterad. Det är företaget Jinert AB som har provmonterat sin nya mobila lyftkran . Just nu är kranen 124 meter hög men kan bli upp till 160 meter om det skulle behövas. Lyftkapaciteten är 750 ton. Se länk ovan för bilder.

Syftet? Främst avsedd för att lyfta nya vindkraftverk på plats för Halmstadsbaserade Arise Windpower.

Nu är jag inte aktieägare i Arise Windpower vilket jag är glad för, eftersom aktien efter introduceringen i stort sett har fallit hela tiden. Däremot äger jag ett mindre antal aktier i Eolus vind som inte heller har haft någon speciellt spännande utveckling på börsen den senaste tiden utan mest stått och stampat på samma ställe. Vi får se om delårsrapporten som väntas nästa vecka ändrar något på detta. Lite komiskt i sammanhanget är det också att Eolus är baserat i Hässleholm. I samma stad som lyftföretaget som ska sätta upp vindkraftverk åt Arise alltså.

I vilket fall som helst är lyftkranen imponerande där den står mitt i skogen i norra Skåne. Enligt lokalblaskan är kranen fullbokad fram till nästa sommar. Det borde vara ett tecken på att det inte går allt för dåligt för vindkraftsetableringen i Sverige.

1 kommentar:

  1. Låter som om de skulle noterat Jinert AB istället. ^^ De liksom Vesta i Danmark är kanske de som tjänar mest på vindkraftsutbyggnad. :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails