lördag 17 april 2010

Vem vet åt vilket håll vinden blåser nästa vecka?

Detta gäller vulkanutbrottet på Island och dess följder för framför allt transporter av varor och människor med flyg.

Aftonbladet målar som vanligt inte upp en nyanserad bild utav tillvaron. Det är antingen svart eller vitt i deras värld. Och nu är det tydligen nattsvart.

Att ett längre flygstopp i kommer att ha påverkan för framförallt flygbolagen är självklart, men alla företag kommer att påverkas pga problemen med transporter av varor och människor. Allt som kräver ett besök tar längre tid eller är mer eller mindre omöjligt vilket då skulle leda till minskad handel, brist på varor mm.

Jag skulle istället vilja se de fördelar detta eventuellt skulle kunna medföra:

  • Resandet borde minska även på sikt och därmed även miljöpåverkan. Eftersom vi blir tvungna att anpassa oss till att det inte går att resa lika lätt så kan detta medföra att den dagen det är fritt fram för flygplanen igen så är behovet inte lika stort eftersom vi har nya vanor och rutiner. Möten på internet, semester på nära håll.
  • Närproducerat gynnas. Att ha billig arbetskraft på andra sidan jorden blir helt plötsligt inte så billigt när man inte kan leverera.
    Alla företag som flyttar sin verksamhet till billigare länder i Asien får sig nog en funderare. Inte lika lätt att snabbt skicka personal från Sverige för att hjälpa till när det blir problem. Inte lika lätt att skicka produkter express till Sverige när lagren sinar eller det blir produktionsproblem i fabriken. Kanske får detta utflyttningen att stanna av och vi får behålla en del jobb här hemma i Sverige.
    Jag har för egen del nyligen bevittnat ett stort företag flytta sin verksamhet till billigare länger i Asien. Hade detta hänt innan kanske de hade tagit sig en ytterligare funderare.

Listan kan säkerligen göras längre.

Hursomhelst, vulkanutbrottet började få konsekvenser för flyget i torsdags om jag inte minns fel. Ett längre flygstopp kommer att få stora konsekvenser men är det inte lite för tidigt att måla upp de värsta scenarierna när det endast har gått 3 dagar? Vem vet åt vilket håll vinden blåser nästa vecka?

1 kommentar:

  1. Det skulle verkligen vara bra för närproduktionen. Folk har väldigt olika uppfattningar om vad det egentligen betyder. "Från Sverige, eller norden" till exempel.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails