fredag 30 september 2011

Plånboken i mobilen?

262023293_2f1bb76728_mMobiltelefonerna kan idag användas till mycket mer än att ringa med men skulle du vilja använda mobiltelefonen som plånbok? Det tror i alla fall Google som för en tid sedan lanserade Google Wallet, än så länge endast i USA.

Jag minns bankernas misslyckade försök att införa det så kallade Cashkortet i slutet av 1990-talet. Jag provade detta system och tyckte att det fungerade bra – de gångerna som det butiken accepterade cashkortet, vilket tyvärr inte var så ofta. Tanken med systemet var att kortet skulle ersätta en stor del av hanteringen av små summor och mynt. En bidragande orsak till att det inte blev någon succé var att bankerna tog ut en avgift av både köpare och säljare vilket gjorde att butiker förlorade på att ta in systemet. Systemet lades ner helt 2004.

Google Wallet ska ersätta ditt bankkort, men även olika medlemskort och presentkort mm. och samla allt på ett stället. God tanke. Betalning går till genom att telefonen hålls upp mot kassaterminalen och information om köpet skickas via sk Near field communication. Köpet måste sedan godkännas via en PIN på telefonen. Säkerheten sägs vara bättre än med traditionella kort.

Jag ser framförallt två skäl till att Google Wallet inte kommer att lyckas:

  • Säkerhet – måste kännas säkert för användaren. Med betalning idag med kort måste kortet först dras eller sättas in i automaten för att köpet ska genomföras. Hur säkert känns det för någon som inte ens vågar betala räkningar på nätet att enbart hålla upp telefonen mot en skärm för att genomföra betalningen. Jag tänker då främst på äldre personer. Säkerheten för apparna på Android-market har tidigare varit ute i blåsväder. Här gäller det att styra upp säkerheten så att inte otillåtna program kan komma åt information om kort och pin-koder.
  • Tillgänglighet – måste i stort sett accepteras över allt för att nå framgång. Dessutom måste systemet tillåta att man har en annan telefon än med Android, som Google tillhandahåller. Hur kommer Apple och Microsoft ställa sig till detta? Kommer de ta fram egna system?

Det har flutit en hel del vatten under broarna sedan Cashkortet kom. Då var inte Sverige moget för ett sådant system, men kanske är det skillnad nu?

Jag har lagt upp en undersökning i kolumnen ute till höger gällande er inställning till Google Wallet (och liknande system). Svara gärna!

Andra bloggar om: , ,

måndag 26 september 2011

Bästa världsindex sidan?

Då jag använder Avanza som nätmäklare så är det naturligt att jag använder deras sidor för information om marknaden. Det mesta funkar bra men sidan som ger information om olika världsindex i mitt tycke inte är speciellt bra. Jag har även läst hos Cornucopia? att den ibland innehåller rena fel. 

Så frågan till er läsare är, finns det något bättre alternativ där ute? För min del så räcker det med 15 minuters eftersläpning.

Tips någon?

Andra bloggar om: ,

lördag 24 september 2011

Fyra elområden ger troligtvis dyrare el i söder

flickr-3375453632-original

Den första november så delas Sverige in i fyra olika elområden. Tidigare så har det varit en enhetlig prissättning oavsett vilket område man har tillhört men detta tar alltså slut nu.

Bakgrunden till att dessa olika områden införs är att vi i Sverige har, jämfört med andra delar av Europa, relativt billig energi. Detta eftersom energin i Sverige till stor del tillverkas av vattenkraft. Den mesta vattenkraften tillverkas i norr och el måste alltså transporteras ner till övriga Sverige samt till eventuell export vidare söderut.

2006 så anmäldes Svenska kraftnät, som sköter distributionen av el, till EU-kommissionen av sin danska motsvarighet pga att vid hög belastning så prioriterades de svenska kunderna istället för att exportera elen till Danmark. Då EU-kommissionen bedömde att detta strider mot konkurrensreglerna (att gynna svenska konsumenter före andra kunder inom EU) så fick Svenska kraftnät i uppgift att utreda möjligheterna att dela in elmarknaden i flera områden.

Indelningen är alltså en lösning för att gå runt problematiken med begränsningar av exporten av el, men ändå kunna ha kvar ”billig” el i andra delar av landet där energikrävande industri finns.

Vad innebär då det här för oss vanliga konsumenter?

Kort sammanfattning: Troligtvis högre elpriser – särskilt för dig som bor i södra halvan av Sverige, dvs område 3 och 4. Enligt E.on hemsida så tror priset i södra Sverige kunna närma sig det danska spot-priset som i dagsläget är högre än det svenska. Då osäkerheten är stor så har en del elbolag slutat att erbjuda fastprisavtal i södra Sverige. Enligt DN så fanns det 78 elbolag som erbjöd fastprisavtal i september 2010. Motsvarande siffra i år är 40 st. Nästan en halvering! Vad som är viktigt ifall du bor i elområde 3 eller 4 (syd) och väljer att binda elpriset är att avtalet inte innehåller en prisjusteringsklausul. Då kan elbolaget ändrad det fasta, avtalade priset i efterhand.

Vi valde för någon månad sedan sedan att binda elpriset för ett par år fram över. Om detta är rätt val är svårt att veta men det är vår bästa gissning.

Har du gjort något speciellt inför införandet av de fyra elområderna?

Källor:
E.on hemsida
Svenska kraftnät

Andra bloggar om: ,

fredag 23 september 2011

Nya negativa positioner mot OMX

Med tanke på gårdagens nedställ och dagens utveckling av OMXS30 så beslöt jag för att ta en ny negativ position på börsen. Denna gång med en produkt från CitiFirst som under september handlas courtagefritt via Avanza. Än så länge så ser det ut att vara rätt beslut. Det gäller att passa upp om index skulle vända upp och gå över min stopp-loss. Detta hände förra gången jag tog en negativ postion och det blev en liten förlust affär. Denna gång hoppas jag trenden håller i sig ett tag.

torsdag 22 september 2011

Var lägger du dina pengar?

Har du funderat på var din lön tar vägen? Det är det fler som har gjort. Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK) som är en del av Göteborgs universitet, forskar på området. Varje år så ger de ut en Konsumtionsrapport där hushållens konsumtion granskas.

Jag roade mig med att jämföra utgifterna i 2010 år rapport, som baserar sig på siffror från 2009, med utfallet från vår egen kassabok.

image

De poster som tål att kommentera är:

  • Alkolhol och tobak: Nyttjar inte tobak och är återhållsam med alkohol. Utgör mindre än 1% av utgifterna.
  • Bostad: Amorterar relativt mycket vilket bidrar till en högre %-sats här.
  • Underhåll: Gammalt hus = mycket underhåll. Vår förhoppning är ju att denna kostnad kommer att minska år för år när saker är tillrättade.
  • Transporter: Jag pendlar till jobbet så jag trodde att vi skulle ligga högre här.

På vad lägger ni era pengar?

tisdag 20 september 2011

Robothandel live

Det är mycket prat om robothandel i dessa dagar. Hur robothandeln har ”förstört” handeln och gör det omöjligt för oss småsparare att agera på börsen. Om detta stämmer eller inte vill jag ha osagt då jag är dåligt insatt men idag mellan 15 och 15:30 kommer Skandiabanken att sända en paneldebatt där de diskuterar just robothandel. Via hemsidan går det bra att ställa frågor i förväg. Debatten går även att se i efterhand på Skandia bankens hemsida.

De som medverkar är:
• Jens Henriksson, VD Stockholmsbörsen (NasdaqOMX)
• Caroline af Ugglas, Aktiechef på Skandia Liv
• Evert Carlsson, Lektor Handelshögskolan i Göteborg och expert på tradinghandel
• Moderator: Jim Rotsman, Skandia Investment Management

Jobbet sätter käppar i hjulet för att jag ska kunna se det hela live men ikväll blir det nog paneldebatt på datorn hemma.

lördag 17 september 2011

Sparbankens fastighetsbyrås Steget före paket

Jag noterar i dagens lokalblaska att Sparbankens fastighetsbyrå introducerar något som det kallar “Steget före paketet”. Tanken, enligt Sparbanken, är att man ska förbereda sig för en försäljning av huset och när man känner sig redo är det bara att “trycka på knappen”. Kan det vara så att detta är ett sätt att binda upp de som tvekar på att sälja sitt hus nu när tiderna börjar bli lite mer bistra och försäljningar tar längre tid och priserna är lägre (tex min granne)? Har man kommit över det mentala steget att låta värdera sin bostad, ta bilder till en annons och bostadsbeskrivning,  då är nog inte steget långt till att även sälja huset också. Även om det är nya tider nu. Dessutom så hamnar man i registret och lär bli uppringd av Sparbankens fastighetsbyrå med jämna mellanrum för att bli påmind om att det kan vara läge att sälja huset. Man säger även att man kan komma att “bunkra kunder” dvs samla kunder som är intresserade av just ditt hus, när det väl blir till salu. Kan man inte säga att huset redan är ute till salu då om det erbjuds till kunder?

Upplägget är smart av Sparbankens fastighetsbyrå, men frågan är om det är bra för kunderna?

Kan läget vara så illa hos Sparbankens fastighetsbyrå att den Stora mäklardöden som Cornucopia har skivit om länge nu, är ett faktum?

onsdag 14 september 2011

Två av tre hus sålda

Nu verkar även det andra huset i vårt område vara sålt. Det är i vilket fall som helst borttaget från Hemnet och Booli. Detta hus låg ute i något mer än två månader. Det var också hus som hade högst pris, men nu vet jag inte vad de verkligen fick för det. Återstår gör alltså ett hus som nu har funnits till försäljning i tre månader med ”mellanprissättning”.  Intressant är att Booli har lagt till en tjänst som kallas Värdeindikation där ett värde beräknas mha data från sålda objekt i området. För detta hus, som finns kvar, är det indikerade värdet ca -25% från utropspriset vilket blir ett pris som jag anser vara väldigt lågt. Ska bli intressant och se vad det slutar på.

Jag snubblade av en händelse över antalet hus i tätorten Olofström. Här verkar det vara ett helt annat läget än i vår lilla stad. Det är väldigt mycket bostäder till salu. Flera har legat ute väldigt länge och dessutom har fått sänkt pris jämfört med det första utropspriset. I något fall så närmade sig antalet dagar för försäljning 2 år. I Olofström är Volvo den helt klart största arbetsgivaren. Vad jag vet så har inte Volvo haft några varsel eller uppsägningar på senare tid i Olofström. Kanske räcker det med oron som har funnits runt SAAB för att även de Volvo-anställda ska packa ihop och kanske välja att hyra sin bostad istället?

fredag 9 september 2011

Lyxfällan – vinstens förbannelse

Det var säkert fler än jag som satt framför Lyxfällan igår. Lyxfällan är programmet som har sett likadant ut nu de senaste året och det enda som skiljer sig program till program är vilka de besöker. Annars är upplägget detsamma.

  1. Förfasas över hur mycket skulder som finns som personen/personerna inte har kontroll över
  2. Programledarna skäller på deltagarna och är tveksamma till om de vill ta sig an uppdraget
  3. Budgettavla
  4. Försök att få personerna att inse vad de gör fel och hur de ska göra istället
  5. Sälja tillgångar (man verkar få väldigt bra betalt för bilar om man säljer genom lyxfällan, något att tänka på!)
  6. Ny budgettavla
  7. Återbesök där allt är bra

I går skilde sig programmet något, då det var en person som var spelberoende som var med. Killen var säkert beroende av spel även tidigare, men det blev absolut inte bättre när storvinsten trillade in. Ni vet den som man själv går och drömmer om – 20 tusen i månaden i 20 år. Killen delade dock vinsten med en fd flickvän och därför var vinsten 10 tusen varje månad. Problemet med denna vinst är ju att man vinner väldigt mycket pengar men man får dem inte på en gång. Jag kan förstå att det kliar i fingrarna när man vill köpa men inte har pengarna ännu. Har man då svårt med att hantera pengar så förstår jag att man kan trilla dit och ta några onödiga lån. Det blir som killen sa “Hade jag inte vunnit så hade jag inte haft så mycket skulder”. Låter helt tokigt, men jag förstår honom.

Ovanpå detta så låg också spelberoendet. 10 tusen i månaden gick bort i spel. Jag antar att han vann något ibland också men det verkade inte röra sig om några stora belopp. Att medverka i programmet blev nog ett uppvaknande och jag tror faktiskt att killen blev hjälpt av att vara med i programmet. Jag hoppas det löser sig för dem!

Du kan se Lyxfällan gratis på TV3play

onsdag 7 september 2011

100koll något för Ekonomikoll?

I mitt sökande efter en energimätare, så visade det sig att min nuvarande elleverantör håller på att utvärdera en lösning kallad 100koll. Man har under våren genomfört en test med ca 3000 användare och håller nu på att utvärdera de synpunkter som har kommit in. Det väntas utföras ytterligare en test nu i höst där man utvärderar de ändringar som har genomförts efter de synpunkter som kom in från första testen. Förhoppningsvis så kan jag vara en av de som kan delta i denna andra undersökning. Det hade varit toppen.

Systemet bygger på att man kan ta del av informationen direkt via nätet men även med en display hemma som sitter i vägguttaget men informationen kommer även att vara tillgänglig via nätet och en app (både Android och Iphone).  Det hela låter precis som det jag är ute efter och jag kommer därför ligga lågt med inköp av en energimätare tills jag vet vad som händer med detta projektet. Om det inte finns möjlighet att vara med i denna testrundan borde systemet snart vara redo för att skeppas ut på marknaden.

Kanske har någon läsare varit med i testen av 100koll och vill dela med sig av erfarenheter?

måndag 5 september 2011

Börsfunderingar

Börsen går för nedgång än så länge idag. Jag är inte förvånad. Trots börsens ”teflon-minne” så kommer verkligheten i fatt till slut. Överlag dåliga inköpschefsindex i förra veckan,” ej så lysande”arbetslöshetssiffror från USA och som en blöt flit över allt ihop skuldkrisen i Europa och USA. Om du inte har sett det innan, så finns det en visualisering av USAs stadsskuld som, om det stämmer, får en att inse hur mycket pengar det verkligen gäller. Skrämmande!

Sedan i fredags så har jag tagit nya negativa positioner på Stockholmsbörsen. Än så länge så verkar det vara rätt strategi. Det är lite lustigt, men jag har lyckats med att göra mer lyckosamma affärer på en negativ börs än på en stigande om man ser till det senaste året. Nåja, förr eller senare (vilket jag tror det blir!) så stiger börsen igen och då ska jag vara med hade jag tänkt.

Läste bloggen Lundaluppen (som jag läser med stort intresse och behållning!) att man inte bör bry sig om trender utan värdera företagen från deras fundamenta. Jag förstår hur bloggaren menar och jag håller med om att man bör se till fundamentan för att hitta rätt aktie att sätta sina pengar i. Men jag håller inte med om att man inte ska se till trenden. Varför jobba i motvind när man kan ha medvind? Det finns alltid sämre och bättre tillfällen att gå in på börsen och det är i stort sett omöjligt att hitta den absoluta botten eller toppen men det är inte omöjligt att se var trenden är på väg, när den väl är satt. Givetvis kan man ha fel och gå in vid fel tillfälle men en stoploss, satt innan positionen tas, minimerar förlusterna. Detta är metoden jag har arbetat med den senaste tiden och det har än så länge visat sig vara en lyckad strategi.

Hur tänker ni i dessa stormiga tider på börsen?

lördag 3 september 2011

Ett av tre hus sålt!

Ett av de tre husen som var till försäljning i vårt område är nu sålt. Inte så överraskande så var det det huset som var billigast, och enligt vår mening, mest i linje med vår egen värdering. Vad slutpriset blev vet jag däremot inte. Jag får hålla koll på lagfarterna i tidningen samt på Booli som är toppen på att visa sådan information. Detta huset låg ute i max 1 månad vilket inte tyder på att det är något problem att bli av med husen än så länge, såvida man håller ett vettigt pris. De andra två husen är fortfarande ute till försäljning, vilket innebär att de har varit ute i två respektive tre månader nu. Här verkar det lite kärvare minst sagt.
Även grannen har pratat om att sälja, pga åldersskäl, men verkar nu tveka då han tycker det verkar tar längre tid att sälja och att priserna är lägre än vad som var brukligt för bara ett halvår sedan.
Fortsättning följer!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails