söndag 19 december 2010

Hur börjar man spara i aktier?

Jag fick ett mail:

Hej jag har läst din blogg och blivit både motiverad och inspirerad av dina inlägg.
Det känns lite pinsamt att fråga om råd men, jag har precis blivit intresserad av detta med aktier och fonder, mycket pga läsningen av din blogg. Saken är den att jag är helt ny på området om du skulle ha tid att svara mig så skulle jag vara evigt tacksam. Jag undrar om du var helt nybörjare med aktier och investeringar hur skulle du starta? tex finns de nån bra internetsida där man kan följa börsen på ett lätt sätt?
Jag tjänar ca 25 000 sek, har funderat på att långsiktigt spara 3000 av dessa på 2 olika internet banker med bra ränta(akelius) och (ikano) och ytterligare 2000 kr för att köpa aktier och lära mig av. Tacksam för svar.

Mitt svar blev såhär:

Kul att du läser min blogg och att jag har lyckats inspirera dig till att spara och handla med aktier. När det gäller ditt sparande så tycker jag att det verkar vettigt att börja som du tänkt. Att spara en del i räntesparande tycker jag själv är en bra ide. Framförallt bör tänka på att bygga upp en buffert för framtida utgifter och eventuellt inkomstbortfall. Hur stor denna bör vara är beroende på din egen situation.

Att spara i aktier kan se lätt ut på pappret men är oftast svårare att genomföra i verkligheten. Med tanke på att det är ett mindre kapital som du ska spara varje månad så tycker jag att du bör spara ihop en lite större summa innan du köper några aktier pga att courtaget äter upp för stor del av summan om du tänker dig att investera så lite som 2000 kr åt gången. Under tiden kan du prova att "torr-köpa" de aktier du är intresserade av för att se och lära. Ett alternativ för att minska courtagets del av köpen är att välja en mäklare där courtaget är väldigt lågt. Avanza Mini är ett alternativ och jag tror att Nordnet har motsvarande tjänst. Avanza har också en indexfond (Avanza Zero) utan avgifter som kan vara ett alternativ innan du får ihop ett startkapital för dina aktieaffärer.

När det gäller vilka aktier man ska köpa så lyssna gärna på andra men gör alltid din egen bedömning innan du handlar. Jag kan rekommendera att läsa igenom Aktiespararnas gyllene regler.

Lycka till!

Kanske har ni läsare ytterligare eller bättre tips och råd att komma med?

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

 1. Låter som ett sunt svar och råd. :)

  SvaraRadera
 2. Bra och väl svarat. Gott att vi bloggare kan bidra till att fler får upp ögonen för hur man kan förvalta sina pengar på ett sunt sätt.
  För den som är intresserad så skrev jag för en tid sedan lite om vad man bör tänka på när man väljer nätmäklare
  http://www.spara-placera.se/handla-med-aktier-pa-internet-sa-valjer-du-natmaklare

  Kanske kan vara av intresse i detta sammanhang?

  Mvh / Håkan

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails