När man frågar den minsta av våra barn varifrån pengar kommer ifrån så får vi svaret - “från banken”. Svaret är ju på sätt och vis rätt. Banken har ju hand om våra pengar sedan vi har fått dem från vårt jobb men det är ju inte helt lätt för ett barn att förstå. Att arbete och pengar är sammanlänkade är för barn ett mysterium.
För ett tag sedan så skrev jag hur vi tänker för att få våra barn att ta ett ekonomiskt ansvar och förstå värdet av pengar. Inte helt lätt. Vi har kört vidare på veckopengsspåret som jag skrev om i det tidigare inlägget och det fungerar rätt så bra.
För någon vecka sedan så snubblade jag över spelet Penningborg som är ett spel för barn i åldrarna 5-9 år. Spelet är utvecklat av Danske bank med syftet att ge barn en grundläggande förståelse för vad pengar är, hur man gör prioriteringar och sparar.
Spelet är uppdelat i olika små spel där man genom arbete att tex sortera paket, måla eller göra juice kan tjäna pengar som man kan spara för att senare köpa saker till sin figur i spelet. I sann konsumtionsanda, vilket i och för sig kan diskuteras.
Det finns även ett “familjespel” där man tar ansvar för en hel familjs ekonomi där val av transportmedel och bostad får konsekvenser hur mycket pengar som finns kvar varje månad och det påverkar sedan möjligheterna till oförutsedda utgifter, semester och fester.
Det här är bra gjort av Danske bank. Spelet är välgjort och barnen verkade tycka det var kul. Det går ju inte direkt att fråga dem om de har lärt sig något om pengars värde, men när minstingen sa att “allt kostar ju så mycket pengar” om varorna i affären i spelet så verkar ju något ha fastnat. En eloge till Danske bank att det inte finns någon reklam för banken som sådan i spelet. Bidrar helt klart till trovärdigheten.
Spelet "Rat race" ska tydligen vara bra även om jag inte spelat det själv. Kanske är lämpat för lite äldre barn dock.
SvaraRadera