lördag 14 juni 2014

Bankkort till våra barn

Våra barn har nu blivit så stora att de får månadspeng istället för veckopeng som de hade tidigare. Vi tycker det är viktigt att barnen får handskas med pengar själva och lära sig värdet av dem. Det bästa hade ju varit om de dessutom var tvungna att jobba ihop till de själv med motprestationer i hemmet, men där är vi inte.

Vi märker att våra två barn är rätt så olika hur de väljer att hantera pengarna - lite som den klassiska serien spara och slösa. Den ena lägger pengar på hög och är vid det här laget rik som ett litet troll. Spara har dessutom inte något direkt sparmål utan verkar mest tycka att det är kul med pengar. Slösa däremot köper gärna fika på stan, tidningar och laddar mobiltelefonen med sina pengar. Slösa har dåligt tålamod att spara ihop till det hon vill ha. Nämnas bör väl att Slösa är några år äldre än Spara och de har därmed olika behov. Jämförelsen haltar något.

I vilket fall som helst så är det rätt så bökigt att hantera de kontanter som ska fram varje månadsskifte. Dessutom är det lätt att glömma bort det och då faller hela konceptet.  Vi har övervägt att skaffa bankkort till våra barn som vi då kan överföra automatiskt pengar till varje månad. Frågan är hur pass bra detta är?

Jag ser några nackdelar med detta:

  1. Man förlorar kontakten med pengarna. Det är lättare att förstå vad en 100-lapp är om man har den i handen än om den bara finns på ett kontobesked.
  2. Risk att bli av med kortet. Här tänkte jag väl först och främst på att bara tappa kortet, men så som samhället ser ut idag får man väl även räkna till risken för att bli rånad och tvingad att lämna ifrån sig sin kod.
  3. Det är (troligtvis) en kostnad varje år för ett sådant kort.

Hur har ni löst detta? Kontanter? Excel-ark?

Och ni som har valt bankkort - vad funkar och vad funkar inte?

Andra bloggar om: , ,

torsdag 5 juni 2014

Sensys Traffic

Då har jag sålt mina Sensys Traffic. Känns bra trots att det inte blev någon vinst på denna affären. Som vanligt kan man tänka sig att denna aktien nu kommer att sticka iväg som en raket.

Pengarna från försäljningen går in på ett räntekonto hos Avanza i väntan på att något ska dyka upp. Börsen i sig känns väldigt högt värderad för tillfället och därför känns det extra bra att sälja av lite.

Jag har sneglat lite åt Tele 2 som vid första anblick verkar lågt värderat men det kan ju finnas anledningar till det.

Kvar att sälja är mina SkiStar.

Andra bloggar om: , ,

tisdag 3 juni 2014

Tågstrul

Tågstrejken ställer till det för mina resor till och från jobbet. I vanliga fall brukar jag åka en del av sträckan med Öresundstågen. Nu blir det bilen istället. I och för sig enkelt och bekvämt och man behöver inte ta hänsyn till några tidtabeller men ack så illa för plånboken och miljön. Dessutom så saknar jag stunden på tåget där man får sitta och ta det lugnt och kanske läsa en bok eller blunda en stund.  De rapporter jag har fått från kollegor som trots att har vågat att prova tåget är att tågen är mer än proppfulla. Inget som lockar mig alls.

Jag hörde just på radion att de båda parterna inte har någon kontakt för närvarande. Det låter just nu inte som om detta kommer att få någon snabb upplösning. Illa, men jag hoppas på det bästa! Jag får börja undersöka möjligheterna till samåkning så länge!

Jag förstår skälen till att de strejkar och det är ett av få vapen som arbetstagarna har mot arbetsgivaren. Tyvärr så är det kunderna som drabbas. Frågan är hur hårt arbetsgivaren Veolia drabbas av detta.

Andra bloggar om: , ,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails